Data Engineer

Stefan Schenk is Data Engineer bij Schiphol Group waar hij werkt binnen het Deepturn team. Het Deepturn team gebruikt deep learning om het het turnaround proces op luchthavens inzichtelijk te maken, zij detecteren welke processen, op welke ramp en wanneer plaatsvinden gedurende een turnaround (het aanmeren en vertrekken van het vliegtuig). Stefans bijdragen binnen het Deepturn-team zijn baanbrekend en zeer invloedrijk geweest. Als engineer verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van de streaming-architectuur heeft hij een cruciale rol gespeeld bij het transparanter maken van het turnaround-proces op luchthavens met behulp van deep learning. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat alle Deepturn data real-time beschikbaar is voor al zijn collega’s binnen Schiphol.

HET DEEPTURN TEAM
De focus van Stefan ligt op het ontwikkelen van de streaming architectuur: “Het Deepturn team gebruikt deep learning om het turnaround proces op luchthavens inzichtelijk te maken. Mijn taak is het ontwerpen en ontwikkelen van de streaming architectuur waarmee deze detecties worden verrijkt (met bijvoorbeeld vluchtgegevens), worden afgeleverd (aan centrale platformen, API’s, en ons eigen dashboard), en worden geprepareerd voor historische analyse.”

IMPACT MAKEN
Toen Stefan bij het Deepturn team aan de slag ging waren er veel mogelijkheden om een grote impact te maken: “Mijn eerste taak binnen het Deepturn team bestond uit het versturen van de streaming data naar het Centrale Data Platform binnen Schiphol. Al snel bleek dat alle eindgebruikers voor dezelfde uitdaging stonden, namelijk het live koppelen van detecties aan vluchtgegevens. Ik heb veel verschillende oplossingen uitgeprobeerd, en uiteindelijk een library geschreven die dit mogelijk maakt. Daarmee heb ik er voor gezorgd dat alle Deepturn data real-time beschikbaar is voor collega’s binnen Schiphol, dat de architectuur generiek/abstract is opgezet zodat het uitgerold kan worden naar verschillende luchthavens (bijvoorbeeld Eindhoven) en dat de klanten van mijn opdrachtgever, zoals ground handlers, gate planners, airlines en staff inzicht hebben in turnarounds.”

KLAAR VOOR DE TOEKOMST
Stefans vooruitziende aanpak heeft niet alleen de huidige operationele processen ten goede gekomen, maar heeft ook bijgedragen aan de visie van Schiphol om in 2050 een "autonome luchthaven" te worden: “Schiphol heeft als missie om een “autonomous airport” te zijn in 2050, waarbij augmented decision making een eerste stap zou moeten zijn om personeel op Schiphol te assisteren. Het Deepturn dashboard toont bijvoorbeeld real-time het verloop van de turnarounds en voorspelde vertragingen aan gate-planners. De grootste uitdaging is en blijft het bouwen en onderhouden van real-time stateful streaming enrichment jobs, er komen veel factoren bij kijken om data van complexe processen aan elkaar te koppelen, en met zeer lage vertraging aan te bieden aan eindgebruikers.”

WAAROM THE.NEXTGEN?
“Ik wilde graag freelancer worden, maar vond de stap te groot. Ik wilde niet meer bij een standaard consultancy werken, waar de nadruk in sommige gevallen niet per se op de techniek lag, maar op allerlei randzaken en daarbij beviel me de constructie van The.NextGen. Het bevalt me dus heel goed en ik werk er nu bijna 2 jaar. Ik hou van de flexibiliteit, de laagdrempeligheid, de gezellige en actieve sfeer, evenementen en collega’s.”

Stefans uitstekende technische vaardigheden, probleemoplossend vermogen en toekomstgerichte mentaliteit hebben een diepgaande impact gehad op het Deepturn team van Schiphol Group, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de efficiënte werking van turnarounds en Schiphol dichter bij zijn visie heeft gebracht om een autonome luchthaven te worden. Met zijn ervaring en expertise heeft hij geholpen om processen te automatiseren en stroomlijnen. Ben jij op zoek naar een leuke opdracht net als Stefan, of zoek je een ervaren IT-specialist die een grote impact kan hebben op jouw organisatie? Neem dan contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.

Ook werken aan een uitdagend project?

Bekijk onze vacatures