Meet Jan Jaap Kempenaar-Vagevuur

Jan Jaap Kempenaar-Vagevuur is een van onze consultants die als systeem architect aan het werk is bij Vialis. Vialis levert systemen voor het regelen van verkeersstromen, op de weg en op het water. Vialis ontwikkelt zelf veel van de besturingssystemen die hiervoor nodig zijn en Jan Jaap is daarbij verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe werkwijze en het verbeteren van kwaliteit door middel van testautomatisering. Wij interviewden hem over zijn huidige opdracht en de interessante projecten waar hij aan heeft gewerkt bij The.NextGen.

Hi Jan Jaap, kan je wat over jezelf vertellen?

Sinds november 2021 ben ik in dienst bij The.NextGen. Ik ben getrouwd en heb 2 dochters. Mijn vrije tijd spendeer ik het liefst samen met mijn gezin. Bijvoorbeeld een dagje dierentuin, of samen naar een museum. Daarnaast is barbecueën mijn hobby. Mijn favoriete gerecht om op de barbecue te maken is pizza.

Je zit momenteel op opdracht bij Vialis. Kun je hier wat meer over vertellen?

Sinds ik bij The.NextGen in dienst ben gekomen, heb ik aan verschillende leuke opdrachten gewerkt. Zo heb ik meegewerkt aan de zonneauto van Lightyear en heb ik de simulatie van een elektrische auto gemaakt voor de testopstellingen bij Alfen (laadpalen).

Inmiddels ben ik systeem architect bij Vialis. Zij leveren systemen voor het regelen van verkeersstromen, zowel op de weg als op het water. Denk hierbij aan alle aspecten voor een kruispunt, zoals de verkeerslichten, sensoren in de weg, maar ook de besturingssoftware.

Vialis ontwikkelt de besturingssystemen zelf. Dit is jarenlang op projectbasis gedaan, inmiddels willen ze deze systemen ontwikkelen op productbasis. Vanuit mijn expertise ben ik verantwoordelijk voor het opzetten van een nieuwe werkwijze en het verbeteren van de kwaliteit middels testautomatisering. Daarnaast hou ik me bezig met het verbeteren van de softwarearchitectuur.


Wat maakt deze functie jouw droomopdracht?

Wat ik onwijs leuk vind in mijn werk is dat er een koppeling is tussen software en een machine. Bij Vialis zijn dit de verkeerslichten die je ziet als je onderweg bent. Het is wel een uitdaging om van projecten naar een product te gaan. Er is veel creativiteit nodig voor het vaststellen van een nieuwe werkwijze, daar draagvlak voor te zoeken en dan uit te rollen onder medewerkers die gewend zijn aan de huidige manier van werken.

Hierbij kan ik vanuit een overkoepelende visie, integraal naar probleemstellingen kijken. Daardoor kan ik naar een oplossing voor de lange termijn zoeken in plaats van pleisters plakken op de wond.


Van welke technologieën maak je gebruik?

In deze opdracht ben ik minder bezig met het schrijven van software, maar ligt de focus meer op de werkwijze. Ik schets de kaders waarbinnen de developers hun oplossingen kunnen ontwikkelen.

Binnen Vialis worden verschillende technologieën gebruikt. Het besturen van de kruispunten gebeurt middels embedded systemen die in C/C++ geprogrammeerd worden. Voor onderhoud en aansturing of afstand wordt gebruik gemaakt van technologieën zoals Nodejs, Javascript frameworks en Java.

Verkeersregelingen zijn vandaag de dag connected systemen. Dit betekent dat er veel verschillende technologieën samenkomen. Dit maakt deze opdracht zeer divers.


Kun je een uitdagend technisch probleem beschrijven dat je bent tegengekomen en hoe je het opgelost hebt?

Het is grappig dat je dit zo vraagt, want ik heb gemerkt dat technische problemen vaak niet de grootste uitdagingen zijn. De uitdaging zit vooral in de communicatie. Wat is precies het probleem? Wat wordt er precies door de klant gevraagd?

Door de juiste vragen te stellen aan de stakeholders probeer ik antwoord te vinden op deze vragen. Daarna volgt de uitdaging hoe wij de vertaalslag naar de technische oplossing maken.

Binnen het team gebruiken we soms dezelfde woorden voor verschillende dingen, of verschillende woorden voor dezelfde dingen. Het is belangrijk om allemaal dezelfde taal te spreken zodat we weten wat we bedoelen als er iets gezegd wordt. Mijn opdracht is om hier vorm aan te geven. Dit doe ik door aannames te checken en door veel te vragen.

Hoe blijf je op de hoogte van laatste ontwikkelingen en trends in de IT-industrie?

Via LinkedIn ben ik ingeschreven bij een aantal groepen die nieuwe ontwikkelingen delen. Daarnaast leer je ook bij de verschillende opdrachtgevers over nieuwe technieken en zienswijzen. Op internet blijf je via nieuwssites op de hoogte van wat er speelt en waar je je meer in kan verdiepen.

Daarnaast bezoek ik internationale congressen en beurzen op het gebied van software en automatiseringssystemen. Tevens heb ik samengewerkt met universiteiten. Voor de Hogeschool Utrecht begeleid ik afstudeerders van de opleiding ICT. Tijdens deze werkzaamheden kom ik ook in aanraking met nieuwe technieken.


Op welke wijze heeft The.NextGen bijgedragen aan je professionele ontwikkeling en groei?

Bij The.NextGen is het voor mij mogelijk om aan verschillende opdrachten te werken. Hierdoor zie ik in korte tijd veel verschillende bedrijven, en kom ik in aanraking met verschillende werkmethoden en technologieën.

Daarnaast heb ik meerdere keren per jaar contact met mijn fieldmanager. Deze gesprekken ervaar ik als heel waardevol. Tijdens de gesprekken reflecteren we op de voorbijgaande periode en kijken we ook naar de toekomst. Door in kaart te brengen wat er goed gaat, maar ook waar nog verbetering mogelijk is, vormen we samen een groeipad. Met mijn accountmanager kijk ik naar welke opdrachten passen bij mijn ambities, waardoor ik mij kan blijven ontwikkelen.

Zoals ik hiervoor al zei, ben ik naast mijn opdrachten ook parttime afstudeerbegeleider bij de Hogeschool Utrecht (HU) aan de opleiding ICT. Hierbij begeleid en coach ik studenten tijdens hun afstuderen. Deze rol spreekt mij erg aan omdat ik het coachen van stagiaires en junioren erg leuk vind en ik vaak binnen mijn opdrachten deze kans niet krijg. Bij The.NextGen is er de flexibiliteit om dit te combineren met mijn opdracht. Dit houdt mijn werk gevarieerd en geeft mij de kans om kennis over te dragen aan de nieuwe generatie.


Op welke persoonlijke prestatie ben je het meest trots?

Het meest trots ben ik op mijn eerste grote project bij Moba. Hier was ik als Senior Engineer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuwe generatie Loader Machines. Dit zijn machines die eieren op een lopende band plaatsen waarop kwaliteitsmetingen worden uitgevoerd.

Binnen dit project was ik verantwoordelijk voor de voortgang en de kwaliteit van de besturingssoftware van deze klasse machines. Het resultaat van dit project was dat de eerste veldtest machine vanaf dag 1 productie draaide. Dat was een primeur voor het bedrijf. Daar ging heel wat tijd aan vooraf. Dit zat vooral in het plannen en ontwerpen van de software en het vooraf testen. Van dit project heb ik veel geleerd en vormde ook de basis voor mijn doorgroei naar software architect.


Zou je The.NextGen aanbevelen als werkgever en waarom?

Ik zou the.NextGen zeker aanraden als werkgever. Regelmatig kom ik op ons eigen kantoor om daar een dagje “thuis” te werken. Dat voelt voor mij ook echt als thuiskomen. Iedereen is altijd heel open naar mij als consultant, ook al ben ik niet vaak op kantoor. Er is oprechte interesse in collega's en mensen denken graag met je mee. Dit geeft een hele fijne sfeer en geeft verbondenheid met het bedrijf.

Daarnaast krijg je goede begeleiding vanuit het fieldmanagement en accountmanagement om aan jezelf te werken en je carrière verder te ontwikkelen.

The.NextGen organiseert ook veel evenementen. Dit varieert van kennissessies tot virtual reality gaming. Wat ik fijn vind aan deze bijeenkomsten is dat ik hier mijn collega's tegenkom en we van elkaar kunnen leren.

Het was heel interessant om Jan Jaap te spreken over zijn opdracht en zijn ervaringen met onze community. Ben je zelf enthousiast geworden? Wij hebben veel leuke en uitdagende projecten bij een grote groep opdrachtgevers. We zijn altijd op zoek naar de beste IT’ers om deze te vullen. Neem vrijblijvend contact op als je wilt weten wat wij voor je kunnen betekenen of check onze vacatures.