Big Data Expo in Utrecht

Binnen The.NextGen hechten wij veel waarden aan onze saamhorigheid en betrokkenheid. Daarom organiseren we bijna maandelijks een community event. Daarnaast ondernemen we regelmatig een uitje, waarbij we bijvoorbeeld een congres of beurs bezoeken. Deze maand was dit de Big Data Expo in de Jaarbeurs Utrecht. We nemen je mee naar deze buitengewone interessante en informatieve dag.

Nadat we bij een koffietentje hebben verzameld en de dag beginnen met wat cafeïne, zijn we klaar om de beurs te betreden. Terwijl we aanstalten maken naar de ingang valt het ons op dat het gros van de mensen op leeftijd is en wij ons afvragen hoe de wondere wereld van IT zo interessant is voor deze doelgroep. Ware het niet dat tegelijkertijd de VijftigPlusBeurs aan de gang is. We kunnen er zelf om lachen.

HUISWERK

Om klokslag 10:00 ging de Big Data Expo van start. Met een keycord om de nek, een tasje met daarin de benodigde informatie zoals een plattegrond en een boekje met bezoekersinformatie staan we klaar om de beurs betreden. Het stroomt al aardig vol.

“We zijn precies op tijd, want over tien minuten begint de eerste lezing waar ik bij wil zijn”, vertelt Eric Mintjes. Eric is één van de aanwezige NextGenners en heeft zijn huiswerk gedaan. “Ik heb voordat ik naar deze beurs ging opgezocht welke lezingen ik wil bijwonen en om 10:30 uur is er één die me reuze interessant lijkt. Ik heb een passie voor data, maar ook voor sport, dus deze lezing mag ik niet missen.”

We stappen een speciaal gereserveerde ruimte in waar rijen stoelen staan opgesteld. Luuk staat al klaar met een microfoon en het geïnteresseerde publiek stroomt binnen. Over de rugleuning van de stoel hangt een draadloze koptelefoon. Al snel hebben we door dat er geen silent disco zou plaatsvinden, maar zijn ze bedoeld om de lezing gemakkelijk te kunnen volgen. Omdat de verschillende zalen geen aparte ruimtes zijn en het publiek gewoon langs kan lopen, heeft de organisatie er slim aan gedaan om het op deze manier (de koptelefoons) op te lossen. De lezing is goed te volgen en de lezer is duidelijk te verstaan zonder vervelende achtergrond geluiden.

‘IK MOET NOG STARTEN’

Onze kersverse NextGenner Jermain Viereck is eveneens aanwezig en luisterde aandachtig mee. Jermain is na het afronden van zijn studie Quantitative Risk Management aan de slag gegaan als Data Scientist en heeft ondertussen enkele jaren ervaring in data. Zo is hij Data Scientist geweest bij CBRE en werkte hij als Data Engineer bij Nextgem. “Ik start pas 1 oktober officieel bij The.NextGen, maar deze beurs lijkt mij mega interessant”, aldus Jermain. “Naast de beurs vind ik het een leuk initiatief om alvast kennis te maken met andere NextGenners.”

Na een klein half uur is de lezing voorbij en is het tijd om de beurs te verkennen. Op de beurs staan ruim 120 verschillende bedrijven met hun eigen stand. In het midden van de enorme zaal is de catering gestationeerd waar je rustig een kopje koffie kunt drinken en even bij kunt komen van de reuring om je heen. Met in totaal zeven lezingzalen is er voor iedere Data-liefhebber wat wils.

PRESENTATIES

Verschillende grote A-merken stuurden hun vertegenwoordigers op pad om een presentatie te geven, kennis te delen of advies te geven. Denk hierbij aan:

  • Oscar Wijsman: Sr. Business Expert Intelligence & Digitalisering bij de Politie.
  • Tim Hehenkam: directeur Tech & Data bij Jumbo.
  • Tom Houtgraaf: Coördinator Digital Marketing, Merchandise & Community.
  • Tor Boe-Lilegraven: Chief Data Officer bij Schiphol Group.
  • Gerhard van der Bijl: Sr. Vice President Tech bij Albert Heijn.
  • Prof. Lokke Moerel: Professor Global ICT Law, Tilburg University en advocaat bij Morrison & Foerster.
  • Bas Karsemeijer: Head of data & analytics bij HEMA.

Na de groepsfoto stapt Tim Vorstenbosch naar voren en weet het zeker: “Ik ga naar lezingzaal 3 voor ‘Hoe maak je de stap van Traditionele BI & Datawarehousing naar Data Science?' door Maurice Veltman. Hij is Solution Architect bij Axians.” Samen met Martijn Pol lopen ze in één rechte lijn naar deze interessante lezing. Tim is Data Scientist en sinds kort werkzaam voor The.NextGen. Met een lading aan enthousiasme en een passie voor data is hij de ideale collega voor ons bedrijf. Zichtbaar geniet hij van de kennis en stands op de Jaarbeurs.

RONDETAFELSESSIES

Tijdens de Big Data Expo zijn er ook ‘Rondetafelsessies’. De naam verklapt het idee al: om een grote ronde tafel zitten en praten over verschillen topics. Ook hier waren verschillende vertegenwoordigers bij aanwezig. Een kleine greep:

  • Verantwoord bouwen op data: een dataplatform als fundering door Marcel Berkhout (Data & AI Technical Sales Specialist en Damiaan Zwietering (Sales Engineer Data & AI) van IBM.
  • The Future Decoded door Cihangir (Business Development Manager bij HP) en Jos Bel (Founding Partner van New Dawn).
  • Maak betere beslissingen met locatiedata door Jeroen van Winden (Chief Technology Officer) en Bart Koffeman (Manager Data & Analytics).

De ene stand is groter dan de ander, maar ieder haar eigen originaliteit. Zo komen we grote TV-schermen tegen, een verse stroopwafelmaker, veel statafels bij verschillende stands om te sparren over verschillende onderwerpen, smoothiemakers, Virtual Reality demo’s en een Formule 1-simulator. Een vooral dat laatste trok veel bekijks. Liggend met een echt gas- en rempedaal, stuur en scherm mocht je twee rondes rijden op het circuit in Zandvoort. Ook al moest dat met een Xbox-console, we krijgen toch even de ervaring van hoe het was om Max Verstappen te zijn.

Hij stapt in en begint aan zijn race. Eric heeft er gevoel voor en rijdt over de racebaan alsof hij het al eens eerder heeft gedaan. “Stiekem heb ik dit al eens eerder gedaan, maar dan alleen met een joystick en niet met een wiel en een gaspedaal”, lacht hij. Na zijn race waren al zijn details over zijn twee gereden rondjes te zien op het grote scherm van Quistor. Welke bocht nam hij te scherp, hoe hard reed hij op de rechte stukken en hoeveel stuurbewegingen maakte hij tijdens de race. Alles is tot in de detail te zien.

DE POLITIE

Tim is ook zijn eigen weg gaan bewandelen en heeft al verschillende lezingen bijgewoond. De één wat beter dan de ander, maar interessant vindt hij het zeker. Tim: “De presentatie van Oscar Wijsman van de Politie was voor mij de beste overall. Hij kon uiteraard niet altijd in detail treden, maar voor de beperkte data die hij kon geven was het mega interessant. Zo lieten ze zien wat voor systemen ze hadden en waar ze mee werken. Ik had graag meer details willen zien, maar helaas.”

“Ik vond de beurs een leuke ervaring”, aldus een tevreden Tim. “Ik had wel gehoopt dat er wat meer in de data werd gedoken, maar dat gebeurde helaas niet altijd.”

Samen met de overige NextGenners Mitchell van Rijkom, Jermain Viereck, Martijn Pol kijken wij terug op een interessante, maar vooral gezellige dag. Wij hechten binnen ons bedrijf veel waarde aan jou. Ook al zien we elkaar niet op de werkvloer, we zijn collega’s.

Bij The.NextGen werken we alleen met de beste specialisten. Samen vormen we een unieke The.NextGen Community waarin we zowel online als offline kennisdelen tijdens meet-ups, social events, teamuitjes en tech events. Kom je ook bij ons werken? Bekijk onze vacatures dan snel.

"Ik heb een passie voor sport, maar ook voor data, dus deze lezing mag ik niet missen."

Eric Mintjes